Bevroren leidingen kunnen bijzonder vervelende consequenties hebben! Op deze pagina vertelt onze loodgieter uit Sittard u meer over de mogelijke gevolgen van het bevriezen van leidingen in en buiten uw woning. Het gaat bijvoorbeeld om leidingen die door de kruipruimte naar uw buitenkranen lopen. Of wat te denken van een leiding die is aangesloten op een buitendouche achter in de tuin? Het voorkomen van bevroren leidingen is gelukkig relatief eenvoudig. Sluit de leiding aan het begin van de winterperiode af en laat de leidingen leeglopen door de kraan nog enige tijd open te zetten.

Waarom zijn bevroren leidingen slecht?

Bij bevroren leidingen zal het water wat in de leidingen staat bevriezen. Water wat bevriest is geneigd om uit te zetten. Dit betekent dat de druk op de wanden van de leidingen toeneemt. In het ergste geval wordt de druk zo groot, dat de leiding knapt. We noemen dit ook wel een gesprongen leiding. U heeft een gesprongen leiding vaak niet direct door, daar het water in de leiding nog bevroren is. Als het water smelt zal een gesprongen leiding ervoor zorgen, dat u te maken krijgt met vochtschade in huis. Reden genoeg om een bevroren leiding te voorkomen. Bevroren leidingen

Tips om bevroren leidingen te voorkomen

De makkelijkste manier om een bevroren leiding te voorkomen, is het afsluiten van de leiding als het buiten begint te vriezen. Vergeet de kraan of buitendouche niet enige tijd open te zetten, zodat het water uit de leidingen kan lopen. In het voorjaar sluit u de leidingen weer aan. Ook kunt u isolatiemateriaal om de leidingen aanbrengen, waarmee de kans op een bevriezing hiervan kleiner wordt. Houd er rekening mee, dat dit materiaal niet altijd voldoende helpt om een bevriezing van het water in de leiding volledig te voorkomen. Laat de kraan bij vorst altijd even lopen. Lopend water zal niet bevriezen.

Wat te doen bij bevroren leidingen

Wanneer u te maken heeft met bevroren leidingen, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te laten ontdooien. Dit doet u onder meer, door een bak met heet water onder de leiding te plaatsen. Let op, het is onverstandig om het hete water over de leiding heen te gieten. De kans bestaat dat de leiding als gevolg van het temperatuurverschil alsnog knapt. Ook kunt u een vochtige, warme doek om de leiding binden. Als de leiding ontdooid is, doet u er verstandig aan deze na te lopen op lekkages.

Hulp van de loodgieter in Sittard bij bevroren leiding

Heeft u te maken met een bevroren leiding welke geknapt is? Laat onze loodgieter in Sittard bij u langskomen om de leiding te herstellen. Een geknapte leiding moet vervangen worden om een ernstige vochtschade aan uw woning te kunnen voorkomen. Wij hebben de kennis en expertise om een dergelijke klus binnen een korte tijd voor u uit te voeren. Ook bij het afsluiten van de leidingen naar de buitenkraan of -douche helpen we u graag. Hiermee verkleint u de kans op een gesprongen leiding.